Hur man monterar 9000ok på Saab 900 88>93

Att byta bromsar på 900 till 9000 gör att man får mer kraft  men kortare slag på kolven då 900kolven är 54mm, medans 9000oket har 57mm kolv (om jag ej minns siffrorna fel, dom är iaf större) kan också säga att alla 9000 inte har stora bromsar utan det är insprutare ifårn 91 och turbobilar ifårn 88.anläggningsytan på beläggen är också större, och skivorna aningen annorlunda (större kylkanaler).

Man lyfter upp bilen, tar väck däcket och lossar lite på oljeslangsskruven i oket, samt lossar armen som sitter i oket som håller bromsrör/slang. sen skurvar ud loss oket helt och hänger upp det i en rem i fjädern.på 900 så sitter dte ifårn hjulhuset en bromsslang, sen så sitter det en kort bit bromsrör, och sen sitter bromsröret rakt in i oket. man lossar bromsröret, och sen fortast möjligt utan att spilla olja för mycket in med det i nya 9000oket och hänga upp detta i rem så länge istället. sen får man kapa ur en liten bit ur bromsskölden. en tårtbit på kanske 4cm bas både uppe och nere, då okena är större. sen på med skivan och skruva fast denna, sen på med okena, passade   klockrent. dock så är det tydligen olika bultar (verkade det som iaf) på de olika oken, så man fick byta bultarna till 9000bultarna också (är dock osäker på detta, men de andra var svåra att få i, så jag chansade inte då jag hade de bultarna kvar) drog sen fast oket. det bromsröret som nu sitter baktill på 9000oket, går nu rakt in i drivknutsdamasken, sen den får man bocka om med lite fantasi. dessutom sitter det en arm kvar där övergången mellan bromsrör och bromsslang sitter. denna lät jag tillfälligt sitta kvar ifall jag av nån anledning skulle vilja sätta tebax mina   gamla ok. (denna arm skruvas då fast i oket) denna skall dock kapas bort då besiktnignen knappast gillar det, eller om man byter till längre bromssland som är rekomenderat.

Senare redigering(2002-04-21): då org bromsslang inte räcker till så skall längr einförskaffas. att köra med org slang + rör är inte bra. hela slangen "distar" och du tappar bromseffekt. längre orginalslangar finns ej. varken 900 eller 9000 passar. så jag köpte stålomspunna ifårn Speedparts. dessa passar rakt på, med skillnaden att de är ca 5cm längre än org 900slangar. kostade ca 500:- för 2st. nippelstorleken mellan 900 och 9000ok är densamma.

i övrigt är passformen klockren. samma gängor på bägge oken för bromsröret (vet ej om bromsslangen har samma dimension, men skulle jag sätta i bromsslangen i oket så skulle den blitt för kort, måste skaffa längre). bulthålen där man skruvar fast okena är exakt samma, bara bulta på. sen så var dte bara luftningen kvar, även där får en kompis göra en insats. innan detta är dte bra att ha en liten anordning att ta emot bromsoljan med. en ½liter  cola-flaska och ca 25cm GENOMSKINLIG slang är perfekt.  du trycker ner ena änden av slangen i flaskan och andra änen sätter du på luftningsnippeln. jag tar mitt fall med luftning med mej och pelle som exempel:
pelle fick det mycket ansvarsfulla och krävande jobbet att trycka på bromspedalen och släppa dne när jag gav order om detta. det går till följande: jag öppnar luftningsnippeln och säger "tryck" och pelle trycker långsamt och bestämt på pellen tills dne är i bott, han säger då "pedalen är i bott ditt cp-barn". "jaha" säger jag, "värst vad du var duktig ditt snevrida miffo" fortsätter jag. när han nu trycker ner pedelaen så kommer oljan att rinna ut igenom nippeln och igen slangen och ner i flaskan. det du ska kolla på är inte oljan som kommer utan luften som kommer. det är den som SKA ut. nu kom jag kasnke lite ifårn ämnen men när han trycker ner pedalen så rinner ju oljan ut ur nippeln, tillsammans med luften man vill ha ur (detta måste man alltid göra när oken vart loss). när pedalen är i bott, stänger jag nippeln och säger till honom att släppa upp pedalen. . sen öppnar jag nippeln och han trycker och ut kommer olja. när det verkar som om dte slutat komma luft så nöjer man sej med det. då ger jag order: "klart slut ditt missanpassade rövhål", varvid pelle då självklart svarar: "allt klart, din fule jävel", och vips så ha rman luftat bromsen. på andra sidan äre samma sak
0319-05.jpg (39213 bytes) 0319-06.jpg (40491 bytes) 0319-07.jpg (34312 bytes)