2001-12-26.

En deffinition på vinterbil är ju att ha en bil som går bra på vinter som man ej behöver vara rädd om. en fördel med en vinterbil är ju självklart att den är varm och go också. detta har jag numera bevisat motsatsen på då min 99a inte uppfyller några som helst kriterier för en normal vinterbil. Då någon idiot använt kylartätning i kylet så har dte täppt igen värmepaketet. dvs dte blir ingen som helst värme i bilen. är det 10minus ute så är definitivt inte varamre i bilen, snarare så att det drar en ljummen bris igenom bilen när man vevar ner rutan... Sen läcker kylet. detta svetsades och jag hoppades det skulle vara bra med det.. men icke då. jag åkte te jobbet härromveckan och min tempmätare roade sej som vanligt med att stå högt... idag stod dne väldigt högt efter ca 2mil, med ca 2mil kvar att åka. jag var ju tvungen att ta mej till jobbet så jag körde på. bilen börjar knacka konstigt, typ mekaniskt knack, som lät mer och mer, men försvann då jag sänkte farten. dom sista 5km så körd jeag i ca 30km/h på 90väg... ojojoj sicken bilkö med glada bilbister jag hade bakom mej :D. när jag kom till trollhättan så klarad jeag inte av oljudet längre utan ringde en polare som fick hämta mej. medans jag väntade så lossade jag expansionskärlets lock... det rök bara lite ur... helt bomm-torrt....
jag gick och hämtade en kanna med vatten och hällde i... då började fräsa och knacka konsigt innuti motorn... jags kruvad epå locket... då blev det en riktigt fräck effekt. likt på film där det är trasiga rör som sprutar ånga, en precis liknande effekt fick jag vid en kylarslang, den var en bjässestråle av ånga som sprutade kanske 1-1½m bort! "wow!" tänkte jag och lossad lite på locket... därur kom ett moln av ånga som fullkomligt begravde bilen i ånga, jag slet bort hela locket och där fullkomligt sprutade en geiser! vatten, ång aoch annat gott klägg forsade ur rakt upp i luften ca 2m upp, människor runt mej var kraftig imponerade över hur man lyckats åstakomma något sådant.

så där fick bilen stå resten av dan, sen fick jag köpt mer glykol och hälla i vatten, sen hem och meka. där upptäcktes att dräneringshålet under vattenpumpen pissade vatten. vattepumpen + tätningar har gått. roligt. ännuroligare är att andra tätningen också gått och jag har olja i vattnet, skoj skoj!  så nu letar jag vattenpump, ingen som har en liggandes?